5 prednosti studentske prakse

1. ožujka 2018.
Za vrijeme studija teoriju ćeš naučiti iz literature, skripti i dodatnog štiva. S druge strane, praktično će ti znanje vjerojatno biti ključno pri prvom zaposlenju. Zato pokaži inicijativu, što prije to bolje.

 

1. Usavrši svoje vještine

Na studentsku praksu možeš gledati kao dobivanje iskustva iz prve ruke. Moći ćeš jasnije vidjeti kako stvarni poslovni svijet funkcionira, a naučit ćeš ponešto i o ponašanju te komunikaciji u radnom okruženju. Tijekom prakse moći ćeš pokazati stečeno znanje, a stariji će ti suradnici pomoći da kroz razne zadatke i zaduženja izbrusiš svoje potencijale. Primijetit ćeš kako napreduješ, ali i koliko je toga još pred tobom.

2. Suoči očekivanja s realnošću

Iskustvo koje dobiješ izgradit će te i kao osobu. Osjećat ćeš veću potrebu za osobnim razvojem, kao i veće razumijevanje svojih nedostataka u odnosu na kolege. S druge strane, imat ćeš priliku vidjeti kako posao iz tvojih snova izgleda u stvarnosti. Ako se i razočaraš, na vrijeme ćeš doznati sviđa li ti se posao za koji se školuješ ili je možda vrijeme za novi smjer u karijeri. Srećom, vremena za promjene imaš!

3. Umreži se

Vjerujemo da ti riječ networking već izlazi na uši, ali iznimno je važan za razvoj i uspjeh u karijeri, naročito kad je o marketingu riječ. Svaki put kada upoznaš nove ljude, biti ćeš bliže ostvarenju svojih poslovnih ciljeva i razvijanju odnosa koji ti mogu pomoći postati pravim stručnjakom. Iskoristi networking do punog potencijala, možda ti baš o njemu ovise nove poslovne prilike. Jednako tako, što više komuniciraš s kolegama, više ćeš razvijati svoje vještine ključne za kvalitetan networking.

4. Izdvoji se svojim kvalitetama

Okreneš li se malo oko sebe, primijetit ćeš koliko studenata se orijentira isključivo na nužno polaganje ispita. Zašto biti kao ostali, kada se po nečemu možeš razlikovati? Pogotovo kada je u pitanju poslovni svijet.

U hrpi životopisa koje tvrtke gotovo svakodnevno zaprimaju uvijek možeš ponuditi nešto više i istaknuti se u masi. Studentska praksa u kreativnom odjelu agencije ili volontiranje u studentskoj udruzi čine veliku razliku u odnosu na prazni CV. Zapamti, svako iskustvo se broji!

5. Put do prvog posla popločan je praksom

Ako si te sreće, studentska praksa će ti već za vrijeme faksa osigurati barem djelomičnu financijsku neovisnost. Ipak, nemoj da ti to bude glavni razlog zašto se na njih prijavljuješ. Uz to ćeš iskustvo zapravo imati znatno veći spektar znanja od svojih kolega, što će ti ujedno osigurati konkurentnost na tržištu rada.

Na praksu gledaj i kao na prvi korak prema prvom pravom poslu. Većina poslodavaca gleda blagonaklono na studente koji su već na početku svoje karijere pokazali inicijativu. Čim ti obaveze to dopuste, pokreni se i upusti u pustolovine stjecanja praktičnih iskustava.